Αστυπάλαια

H πεταλούδα του Αιγαίου

Στη μέση του Αιγαίου πελάγους, περιτριγυρισμένη από το μπλε της θάλασσας έως το τέλος του ορίζοντα, ξεπροβάλλει με το χαρακτηριστικό σχήμα πεταλούδας η Αστυπάλαια. Εὑρισκομένη ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, ανήκει μεν στα πρώτα διοικητικα, αλλά κρυφοκοιτάζει θα έλεγε κανείς, γεωγραφικά και πολιτιστικά προς τα δεύτερα. Είναι ένα νησί με μοναδική και ανέγγιχτη φυσική ομορφιά, ιδιαίτερη και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, πλούσια παράδοση και ιστορία, και εντυπωσιακή ακτογραμμή.

Η εντυπωσιακή Χώρα του νησιού, το πρώτο που αντικρίζει ο επισκέπτης που φθάνει με το πλοίο, κτισμένη πάνω σε έναν ψηλό βράχο, με τα μικρά ασβεστωμένα σπίτια με τα μικρά μπλε παράθυρο να περικυκλώνουν το κάστρο με τις εκκλησίες του. Σίγουρα μια από τις ομορφότερες πρωτεύουσες νησιών του Αιγαίου!

Η Αστυπάλαια έχει πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς κατοικείται από τα προϊοστορικά χρόνια, ενώ επιρροές από τους πολιτισμούς που έχουν κάνει το πέρασμα τους είναι εμφανείς στα αξιοθέατα του νησιου. Την Ελληνιστική εποχή, υπήρξε λιμάνι των Πτολεμαίων και έγινε γνωστή με το όνομα "ιχθυοέσσα", χάρη στις πληθωρικές ψαριές, χαρακτηριστικό που τις αποδίδεται μέχρι και σήμερα. Το 1204 το νήσι περιήλθε στους Βενετούς, που ήταν και οι κύριοί του μέχρι το 1537, με ένα μικρό διάλλειμα στο οποίο άνηκε στην Βυζανινή αυτοκρατορία.

Αυτή την περίοδο κτίστηκε και το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο του νησιού, το επιβλητικό Βενετσιάνικο κάστρο που δεσπόζει στην Χώρα. Στο εσωτερικό του, υπάρχουν δύο εκκλησίες, η Παναγιά του Κάστρου και ο Άγιος Γεώργιος, με μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής καμπαναριά. Στη συνέχεια το νησί ακολούθησε την ιστορία των υπόλοιπων Δωδεκανήσων, καθώς κατακτήθηκε από τους Τούρκους το 1537, και παρέμεινε στην κατοχή τους μέχρι το 1912, όταν και πέρασε στους Ιταλούς. Χρειάστηκε να φτάσει το 1948, ώστε μετά από σύντομη Γερμανική και Αγγλική κατοχή, η Αστυπάλαια να ενωθεί με την μητέρα Ελλάδα.

Πέρα από το εντυπωσιακό κάστρο, επίσης σήμα καταθέν του νησιού αποτελούν οι οχτώ ανεμόμυλοι στην κεντρική πλατεία της χώρας. Κάποιοι έχουν ακόμα την φτερωτή και τα πάνινα περύγια, ενώ άλλοι παραμένουν ζωντανοί, λειτουργώντας σαν γραφεία του δήμου για το φεστιβάλ ή για πληροφορίες. Επίσης πρέπει να επισκεφθείτε την εντυπωσιακή Παναγιά Πορταϊτισσα, το σπουδαιότερο προσκύνημα του νησιού, με ιστορία τριών αιώνων, ενυπωσιακό καμπαναριό και τέμπλο. Αν δε είστε στην Αστυπάλαια δεκαπενταύγουστο, πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε από το μεγάλο πανηγύρι, με βιολιά και λαούτα.

Εκτός από τα αξιοθέατα, η μοναδική διαμόρφωση του νησιού δημιουργεί δεκάδες κυριολεκτικά όρμους και κολπίσκους, που φιλοξενούν με την σειρά τους πολλές μικρές παραλίες, τις οποίες με αρκετή όρεξη και το κατάλληλο μέσο, μπορείτε να εξερευνήσετε. Μετά την βουτιά σας, θα βρεθείτε σίγουρα σε κάποιο ψαροχώρι, ώστε να ξεδιψάσετε με μια μπύρα και να δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι. Αυθεντικό ελληνικό καλοκαίρι!

ΚΡΑΤΗΣΗ